pátek 1. února 2013

Potraviny - mé oblíbené a ty, které jsem nejedla/nejím

Jak jistě víte, snažím se uzdravit z anorexie:) Součástí toho by samozřejmě mělo být i rozšíření spektra potravin, které jím:) Napadlo mě tedy napsat článek o tom, jaké jsou mé oblíbené potraviny a také seznam těch, které jsem nejedla nebo doteď nejím...prozatím, ale třeba se to velmi rychle změní :)

  • zelenina - naprosto miluju :) Mám velmi vřelý až téměř milenecký vztah k brokolici:D. To je pro mě naprostá jednička. Jím ji téměř každý den a přiznám se, že neznám ani její kalorickou hodnotu. Radši mi ji neříkejte, abych to nepřehodnotila :D Dále to jsou cherry rajčata, kedluben, ředkvičky, květák a meloun :))

  • ovesné kaše - Vyzkoušela jsem pár příchutí, ale naprosto miluju čokoládové ovesné kaše Emco. Snídám ji každé ráno. Už jsem si několikrát pohrávala s myšlenkou, že bych si ovesnou kaši připravila sama, nicméně u pohrávání zatím vždycky skončilo :D Momentálně nemám na kuchyňové experimenty příliš času, ale nevylučuji, že na to časem dojde! :) Mohla bych ji jíst klidně třikrát denně.

  • Ovofit. Oceňuji fakt, že obsahuje 24% ddd bílkovin :) Je velmi chutný a není přehnaně sladký. Nejblibenější příchutí je višeň, v těsném závěsu za ní je ananas a krásné třetí místo obsadila jahoda. Tu nejím, nechutná mi vůbec :D

  • Coca-Cola ZERO. Další stálice mého jídelníčku:) Hrozně se mi líbí představa, že piju něco tak dobrého téměř bez kalorií. Dlouho jsem jí zapíjela hlad a dopracovala jsem se v průběhu několika měsíců z objemu 0,5 l občas až na 2l denně, což už je teda poměrně dost. Kromě toho, že mi to hrozně chutná, je to taky poměrně drahé. Takže to nakupuji většinou ve slevě a ve větších množstvích :D

  • tuňák ve vlastní šťávě. Tak toho jím taky téměř denně :) Myslím, že jsem plná omega-3-mastných kyselin:D Většinou si kupuji drť (je nejlevnější :D), v lepším případě slev kousky :)

  • naprosto neanorektický produkt vícezrnná kapsa s povidly :D Když chodím do školy, stavuju se po cestě v pekárně a kupuju si dvě na snídani. Prodavačky mě už znají a když mě vidí ptají se "jako obvykle?" nebo mi je rovnou balí :D Naproto fantastická kombinace lehce slaného pečiva se sladkou povidlovou náplní. Mohla bych jim dělat reklamu:D

Nejedla jsem/nejím:

  • ovoce - Ano vím, je zdravé. Nedokážu přesně říct, proč ho nejím. Asi je to tím, že je dost často v takových těch časopisech a serverech pro ženy upozorňováno na to, že narozdíl od zeleniny má podstatně více kalorií. Další důvod by mohl být ten, že když si vezmu jablko. nevím, kolik PŘESNĚ váží, protože potraviny nevážím (a ráda bych u toho zůstala :D) A proto bych nevěděla o jak moc velkou energetickou hodnotu šlo. A to přesto, že kalorie ani moc nepočítám:D Myslím, že je to hodně o KONTROLE. O potřebě kontrolovat to, co sním, to v jakém množství a o jaké energetické hodnotě.

  • vepřové, hovězí maso, kůži na kuřeti, párky, klobásy - v těchto potravinách nějak nenacházím chuťové zalíbení :D A pak samozřejmě kalorická hodnota. Hovězí maso se u nás doma nejí od doby nemoci šílených krav:D, vepřové maso mi příliš nechutná. Párky, klobásy - kromě energetické hodnoty mě straší i složení.

  • smetanové jogurty - děsí mě jejich kalorická hodnota

  • jakékoliv sýry, margarín, máslo - sýry obecně moc ráda nemám. Možná za to může jedna nehezká vzpomínka ze školky :D Asi před půlrokem jsem si koupila cottage a moc mi nechutnal. Ale plánuju mu dát v blízké době druhou šanci:) Margarín a máslo - prozatím znamenají zbytečné kalorie v jídle.

  • produkty fast foodu (kromě Mc´Flurryho :D ) - smažené, kalorie, hrůza! :D Ale samozřejmě i ve fast foodu se dá dobře a snad i ne úplně nezdravě najíst. Takže doufám, že se k tomu taky dopracuju!

  • nepiju sladké nápoje (kromě Coca-Cola ZERO) - Byla a vlastně stále jsem názoru, že když kalorie, tak pěkně z papáníčka :)) Prostě se mi jimi nechce "plýtvat" na pití. Mimochodem toho se týká také polívek. Věřím, že mě někteří chápete, i když bych byla radši kdyby ne.. .

  • sladkosti - naštěstí už hluboká a temná minulost :D Momentálně 250g bonbonu téměř denně. Ale už se mi stalo i to, že jsem po večeři sáhla po sladkosti jenom proto, abych si dokázala, že na to mám. A mám :D Chuť jsem na to ale ani moc neměla:D A ještě jedna věc k bonbonům. Psala jsem, že se cítím jako by mě naprosto ovládaly. Prostě jsem byla hrozně neklidná, když jsem věděla, že jsou doma:D Měla jsem na ně hroznou chuť a myslela jsem na ně. Jejich obal jsem trhala netrpělivě (nebála bych se zde použít výraz nadrženě :D) a když jsem je jedla, prostě jsem je MUSELA sníst je všechny. Hlásím, že teď už se to trochu uklidnilo :)!

  • přílohy - Když si připravuju jídlo sama, ne vždy si ji dám. Už jsem schopna si ji dát aniž by mi stála mamka za zády :D Není to bůhví jaké množství, ale vím, že tělo potřebuje kvalitní sacharidy k tomu, aby fungovalo.

  • bílé pečivo - už nemám problém sníst bílý rohlík

  • dressing, kečup, hořčice, majonéza, tatarka - prostě cokoli "zbytečného", co zvyšuje energetickou hodnotu jídla...

10 komentářů:

  1. snažíme se vyléčit a takyže se vyléčíme, viď?!:)
    je to hrozný, co myšlenky v hlavě dokáží udělat
    k zelenině se vyjadřovat snad ani nemusím (srdeční záležitost), ovesné kaše miluju, ale domácí! :) ovofit teda nepapkám, tvaroh si radši ochutím vlastní, :) Colu nepiju, ani ZERO, :D tuňáka denně nejím, ale občas - proč ne! :) mám ho ráda v piri-piri omáčce, sladké pečivo zrníčkaté nebo tak u nás nikde není :((
    a naopak k věcem co nejíš: ovoce miluju, veškeré maso taky, až na klobásy a párky :D (uzenému se vyhýbám), smetanové jogurty mi nevadí, pokud v nich není zbytečně moc éček, :)) fast food - cha,cha :D už nikdy, a sladkosti se snažím zahrnovat i ty méně zdravé! přílohy papkám po celou dobu, jen jsem jich papkala pomálu, :) k bílému pečivu mám stále odpor, ale bojuju proti tomu! ikdyž rohlíky jíst už asi nikdy nebudu :D a dressingy používám jen na marinádování masa :))
    hezké shrnutí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. z článku možná vyznělo, že je mi mamka oporou, ale to ona mě chce poslat do léčebny, to ona mi dala ultimátum, to ona mi nevěří že jím :D
      ale snad se to spraví!

      Vymazat
  2. To je skoro jako bych to psala já:D Miluju zero a nesnáším zbytečné kalorie v jiných pitích. Já vždycky říkám, že se radši projím..:D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ovocie, to je moja jediná láska, to som jedla aj v dobách, keď som vážila 39 kíl a to ešte v jakých množstvách, dokázala som zjesť za deň misku hrozna, jablko, kivi, pomelo, nektarinky, mandarinku a chudla som, takže ovocia sa prestaň báť, o veľa prichádzaš. Je pravda, že napríklad hrozna sa aj ja dosť bojím, počula som, že má fakt vysokú energetickú hodnotu, ale úprimne som ešte nikdy nepočula o tom, že by niekto priberal z ovocia. Ovsené kaše som nejedla nikdy, začala som nedávno a neľutuje a ja som verná čokoládovej Bona Vite, vlastnú som tiež zatiaľ neskúšala :D Čo sa týka tmavého pečiva, to som začala tiež jesť až teraz, v dobách najhoršej anorexie som jedla normálne biele a chudla, takže si tiež nemyslím, že by sa z neho nejak rapídne priberalo, ale mne momentálne viac zachutilo tmavé, tak prečo nie? A s pitím, u mňa to je katastrofa. Za deň vypijem jeden pohár čaju (3 dl cca.) a to je tak všetko, ďalšiu vodu mám už len z ovocia. Je to také, ja neviem, začalo to keď som prestala jesť cca. 3 mesiace dozadu a je to taký ako keby ďalší spôsob ako týrať telo, spolu s nedostatkom spánku a nejak to stále nemôžem odstrániť. Ale tú coca-colu zero by som možno niekedy mohla skúsiť. A inak, ja som bola taká netypická anorektička. Nikdy som nepočítala kalórie až do teraz. Napríklad na raňajky som si kľudne dala biely rožok, maslo, pomazánkové maslo, niekedy tavený syr a šunku, potom mäso na obed a tam som neriešila, či bola na masti či na tuku a potom kľudne 5 kúskov ovocia a 300 g gumenných cukríkov (keď si teraz čítam ich kalorickú hodnotu až sa mi pred očami zahmlieva) a chudla. Divné... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zeleninu taky miluju, ale ovoce taky :) A s tou brokolicí neboj ;) Kalorická hodnota vůbec není hrozná ;D Vždyť je to zelenina :)
    Ovofit jsem jedla ve svém anorektickém období skoro každý den (i několikrát), ale když jsem se začala léčit, tak už jsem ho nechtěla ani vidět... úplně se mi znechutil...
    Jestli ti nechutnal cottage, měla jsi normální? Nezkoušela jsi třeba ty sladké? Já mám moc ráda jahodový :)
    A s tou ovesnou kaší... nemáš mikrovlnku? V té je to rychle :) Ovesné vločky zaliješ mlíkem a necháš tam tak dvě, tři minuty, prostě dokud to nezhoustne... já ji mám asi nejradši s banánem :) Ale i normálně na sporáku je to rychlé ;)

    Jinak o mě a anorexii je zmínka tady http://terry-rezzy.blog.cz/1301/moje-trable-5-cast není to dokončené a o léčbě tam nic není... ale plánuju něco napsat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, prosímtě můžu se zeptat, kde ty sladké cottage kupuješ? :) já bych chtěla nějaký hrozně moc ochutnat, ale jaksi jsem na ně ještě v žádném obchodě nenarazila :D :X

      Vymazat
  5. Ahoj, díky za optání. Daří se mi docela dobře, sice dneska váha ukázala o trošku míň, ale zvládám to jakžtakž... A jak se vede tobě?
    Mimochodem, nemáš (stejně jako já:D) strach z té Coly, třeba z vředů...? Někteří dokonce tvrdí, že ve velkém množství je rakovinotvorná.. bůh ví, kde je pravda.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuju za pochvalu mých fotek :) A na to posilování obecně bych ti doporučila, pokud jsi začátečník, tak třeba Jillian Michaels. A pokud už jsi třečba dříve cvičila, tak klidně zkus Zuzku Light a její ZWOW, které najdeš na youtube. Jsou to poměrně krátká, ale intenzivní cvičení a je skvělé na tvorbu svalové hmoty, pokud k tomu ale budeš pořádně jíst! :) Cvič, jak na to budeš mít náladu, mě osobně cvičení moc baví, takže se mu věnuju každý den, taky mi to pomáhá v přibírání, ale určitě by stačilo třeba 5x týdně :)
    A je super, že si do jídelníčku opět zařadila některé normální potraviny! Ale třeba takovýho másla jsem se dlouho vyhýbala i já, ale ted ho jím fakt hodně :) Stejně jako hovězí a vepřové maso :) Ale teda za ten ovofit ode mně pochvalu nedostaneš! :DD Daleko lepší je třeba jogurt ehrmann, nebo už normální bílý jogurt s oříšky, ale chápu, že když jsem měla to 'své období', jsem ten ovofit taky jedla. Ted bych se ho ani nedotkla :D

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní7:53 odp.

    ahoj :) no tak čo sa týka cc zero tak tú som aj ja začala piť v dobe anorexie na potlačenie hladu a odvtedy ju musím mať takmer každý deň (teda ja pijem light ale občas to striedam so zero) ale chcem sa tohto určite zbaviť pretože to naozaj neni zdravé a dosť ti to ničí telo .... myslím že ovocie by si mala jesť, ja si ho dávam napríklad niekedy namiesto nejakej sladkosti len si dám napr 2 kusy ovocia :) naozaj sa nemusíš báť že by si z jablka za deň pribrala :) čo sa týka syrov tak keď ma viac ako 30% tuku tak ho nezjem (iba v školskej jedálni alebo v reštaurácii lebo tam nezisťujem aký dávajú syr :D) .... ja som sa tiež najprv bála dávať si napr kečup alebo horčicu k jedlu ale ono to nemá vela kalorii a s tým mi niektoré jedlá proste viac chutia :) ale tatarku si tiež nedávam :D a čo sa týka tých jogurtov no skús si najbližšie keď pôjdeš do obchodu vybrať ten ktorý sa ti bude najviac páčiť a na ktorý budeš mať najviac chuť :) nerieš jeho kalorickú hodnotu len si ho proste vychutnaj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Své taktrochuzávislosti :D mám v plánu se určitě zbavit :) Řekla jsem si, že do konce zkouškového a pak je s tím konec :)) No, uvidíme jak to dopadne...samozřejmě vím, že v ní moc zdravého není :D A taky se těším, že docela ušetřím :)) A až půjdu zase nakupovat, tak opravdu zkusím sáhnout po nějakém jogurtu :) Nějaký oříškový bych si dala... :)) Děkuju za radu!

      Vymazat

Každého vašeho názoru a komentáře si vážím :)