středa 27. února 2013

Návštěva u nutriční terapeutky

Proběhla už v pondělí:) Chodím do Anabell a nutriční poradenství je teď na 2,5 roku financováno (tuším Evropskou únií?) - což znamená jednu opravdu skvělou zprávu - je to zdarma! V minulosti jsem u nutriční terapeutky platila 300Kč za jedno sezení:) (500 Kč v případě, že jsem chtěla absolvovat analýzu na přístroji InBody.) Takže pokud jste někdy uvažovaly o návštěvě nutriční terapeutky, ale neměly jste dostatečné finance, teď je ta správná příležitost to napravit! :)

Pro ty z vás, které třeba netuší, co přesně si pod takovou návštěvou mají představit: Probíráte spolu své stravovací zvyklosti:), vaše jednotlivá jídla, co obvykle snídáte, svačíte, obědváte, večeříte. Pokoušíte se postupně zařazovat nové potraviny, případně teplá jídla (pokud se ji obáváte a nejíte je). Doporučí vám jídelníček vhodný pro vás a vychází přímo z toho, co vy konkrétně jíte. Žádný univerzální jídelníček, ale jídelníček přesně pro vás:) Zkrátka cílem je normalizovat váš jídelníček a vaši hmotnost:) Taky vás může zvážit, monitorovat nejenom vaší hmotnost, ale také složení vašeho těla :)

Co se konkrétně týká mé pondělní návštěvy - paní nutriční říkala, že by byla ráda, kdybych teď, když jsem tak motivovaná docházela do poradny jednou týdně, což se mi líbí a jsem rozhodně pro:) Procházely jsme spolu také můj jídelníček - to jak by měl vypadat. Samozřejmě nemám bonbony nahrazovat hlavní jídlo ( to už ale všichni víme, že? :D ) Řekla jsem jí, jak to teď vypadá s mým denním energetickým příjmem - asi 8000 kJ. Myslím, že ji to potěšilo, protože je to pokrok od doby, kdy jsem tam byla posledně. Mluvily jsme i o léčebně. Minulý týden jsem se totiž dívala, jaký byl jídelníček v nemocnici a upřímně jsem se vyděsila :D Ten jídelníček byl sice asi přes dva roky starý, ale nechce se mi riskovat, že bych se setkala s něčím takovým, pokud bych byla hospitalizovaná :D Jídelníček zde  Bílé pečivo sním, rohlík je v pořádku. Ale mám pocit, že kamkoliv(dívala jsem se na tu první dietu) jsem se do jídelníčku podívala byla veka! Prostě veka téměř všude. K snídani, svačině, snad i k večeři. Myslím, že toho vydržím dost, ale tuhle vekovou dietu bych asi nepřežila :D Veka je dobrá, když je transformovaná třeba do silvestrovského chlebíčku :D, ale jinak mi jako pečivo opravdu nechutná. Takže veka se stala v poslední době asi důvodem k tomu, proč bych do nemocnice jít opravdu nechtěla :D Paní nutriční říkala, že je to moje rozhodnutí:) A že do nemocnice se dá jít kdyžtak i později...čímž řekla v podstatě vše.

A taky jsem dostala dvě brožurky: První z nich: Svépomocný manuál aneb Jak si mohu sám/sama pomoci.  Přečteno:) Je určitě užitečný, protože kromě takových těch obecných faktů, které jsou nemocným poruchami příjmu potravy jistě velmi dobře známé, obsahuje i úkoly, které třeba pomohou nemocným přijít na to, proč onemocněly a kdo vlastně vůbec jsou:) Protože nevím, jak vy ale já si tím momentálně nejsem vůbec jistá. Mám v sobě hrozně velký zmatek, občas se mi stane, že vůbec nevím, co cítím, nevím proč. Prostě se v sobě vůbec neorientuju!! Napadlo mě, že když se budu prostřednictvím manuálu věnovat sama sobě třeba příjdu na to, proč jsem onemocněla :) Obsahuje 10 lekcí, jejichž témata jsou: Poruchy příjmu potravy - je to můj problém?, Léčba - jak se léčit a vyléčit, Jídlo a jídelní režim - co je"normální", Tělo - jak ho mít více ráda, Emoce - jak je prožívat a projevovat, sebeúcta, sexualita, vztahy s druhými, práce a studium. Obsahuje i seznam kontaktů na odborníky :) Asi budu procházet jednotlivé úkoly ( nevím, jestli všechny) a třeba mi to pomůže:) Je tedy docela možné, že se můj blog na chvíli promění na něco jako terapeutický deník:) Úkoly, které budu plnit budou hlavně pro mě, případně i pro vás, pokud byste si je chtěly taky vyzkoušet. Rozhodně je ale můžete ignorovat :)

A občas vás taky budu zásobovat tím, co jsem si v brožurce přečetla, jako třeba teď:

"Tví blízcí, rodina, přátelé, odborníci, tě mohou podpořit, motivovat a podržet, ale vyléčit se můžeš jen a pouze ty. Neexistuje žádný zázračný lék ani recept na poruchy příjmu potravy. Je to jen tvé rozhodnutí, odhodlání a víra, že se vyléčíš. Léčba - to je správné a vyvážené stravování a dlouhodobá práce na vnitřních problémech, které vedly k rozvoji poruchy příjmu potravy."


(zdroj: Svépomocný manuál aneb Jak si mohu sám/sama pomoci, Mgr. Jarmila Švédová)

Druhou brožurku jsem ještě nečetla, ale ta je myslím pro partnery a pro otce :)

Byla to hodně přínosná návštěva, paní nutriční mi taky řekla, že mi v Anabell mi mohou nabídnout také psychologickou péči. U tamější paní psycholožky jsem ještě nebyla, ale pokud se rozhodnu pro ambulatní léčbu, určitě se k ní také objednám. Tato služba je totiž také financován o:) Což je opravdu skvělé, protože nemusím mít špatný pocit z toho, kolik by do mé léčby museli rodiče investovat:) I když samozřejmě říkají ať v tomhle ohledu na peníze nehledím...ale já hledím :D Mohla bych do Anabell docházet třeba jednou týdně - na sezení s nutriční terapeutkou i psycholožkou. Jednou měsíčně k psychiatrovi, a jednou měsíčně k paní psycholožce, kterou mám ve městě ve kterém bydlím a ke které chodím už přes rok. To zní docela intenzivně, ne? :)

Teď běžím na schůzku s tím psychoterapeutem a večer se podívám, jak se daří vám!! :))

23 komentářů:

  1. Niekto sa tu rozhodol tiež nakopať anorexiu do jej kostnatého zadku. Len tak ďalej!

    OdpovědětVymazat
  2. Závidím ti, že máš v dosahu Anabell, taky bych tam strašně ráda docházela, ale nejbližší mám nějakých 80 km...:(
    Ty brožurky bych taky uvítala, ach jo. Potřebovala bych tak terapeutickou pomoc, ale psychiatrička mi řekla, že s ní nespolupracuju a že 1x za 14 dní jí na to připadá krátká doba, takže ji mám 1x za 3-4 týdny. Psycholožka má zas narváno a je to spíš na takové všeobecné povídání, není to léčba..

    OdpovědětVymazat
  3. Strašně ti držím palce, přála bych každé holce s PPP, aby byla zdravá a bez blbých myšlenek.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc ti přeju, aby ses uzdravila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Máš/te to tam v CR super, tiež by som ja na Slovensku mala aspoň z polovice také možnosti...

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní9:30 odp.

    Ahoj, prosím tě, chodíš do nutriční poradny v Praze, nebo v Brně? Na stránkách Anabell jsem se dočetl, že v Praze je tato poradna pozastavena.:/ Je to pravda? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj:) Chodím do Anabell v Brně...o Praze bohužel nic nevím, ale rozhodně můžeš zkusit jim zavolat! :)

      Vymazat
  7. Jé děkuju :) Budu se o to snažit :)
    Já ti ani nevím, k čemu mi ty gramy kdy byly :) taková blbost, která mi jen začerňovala mozek :) Ale beru to jako zlozvyk, kterýho se zkrátka musím zbavit :) Přesně tak, můžeme si pochutnávat na čemkoliv a zkrásníme...to se mi líbí :D
    Vlastně jsem to nikdy ani kamarádce neřekla. Teda s několika jsme se na tohle téma bavily, ale vždycky jsem to sdělovala jakože v minulém čase...jako že jsem Měla problém s jídlem. Nějak nechci, aby věděly, že se mě to furt drží a třeba mě litovaly nebo se na mě dívaly jako na nemocnou. Ale nejsem na to sama, mám tady vás, které mi hrozně pomáháte♥

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky, to zní teda super, že jsi se do toho tak opřela :) Moc ti držím palce! Děláš mi radost :))
    Já si moc nedokážu představit, že bych chodila ke dvěma psychologům najednou... už tak na mě těch doktorů bylo až příliš :D Ale je to fajn, když o to stojíš a máš tu možnost, tak toho využij :) Anabell je super, párkrát jsem přemýšlela, že bych zašla na svépomocnou skupinu, ale nehodí se mi to moc časově, asi bych tam nestihla dojet... A ty jejich brožurky a letáčky jsou všechny super :) Něco mám v originále a něco jsem si nechala vytisknout od taťky :)
    Díky moc za komentář :)) No s darlingem se uvidím naživo teprve podruhé. Poprvé tady byl na Silvestra a Nový rok, jen dva dny, ale zato dva special dny :D Je to těžké, tak dlouho bez něho... z toho skypu už nám někdy hrabe...

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní4:31 odp.

    Ahoj. Prosím tě, když půjdu do poradny s tím, aby mi sestavili zdravý přibírací jídelníček (potřebovala bych nabrat zhruba 3-4 kila), jde to? Nejsou to jen ty klasické výkrmné jídelníčky? Děkuju za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to jde :))Jídelníček je vyvážený a složený z potravin, které jíš:) Nemusíš se bát!

      Vymazat
    2. Anonymní6:10 odp.

      Tak mockrát děkuji. :-) Mám totiž problém s tím, že rodiče by do mě neustále cpali jen smažená a sladká jídla, abych přibrala a nevěří mi, že to zvládnu i zdravějším způsobem. Tak jsem se domluvila se sestrou, že by se mnou zašla k nutričnímu poradci. Bohužel Anabell v Praze má na stránkách napsáno, že je služba pozastavena, přesto tam zítra zkusíme zavolat a nějak to vymyslet.
      Ještě jednou děkuji za odpověď a přeji hodně štěstí při přibírání! :-)

      Vymazat
  10. Děkuji! Tobě taky!! :) Jak to dopadlo? :)) Myslím, že přibírání díky zdravým potravinám bude jedině vítáno :)) Já jsem extrém apaní nutriční z mých bonbónů není rozhodně nadšená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní9:08 odp.

      No, ještě jsem tam nebyla. Nakonec všechno zařizovala moje sestra a když tam volala, paní jí prý řekla, že bude lepší začít u psychologa. Nejsem vyloženě anorektička (i když... přece jen je to psychická nemoc, že?), ale zhubla jsem hodně kilo a teď už jsem to začala přehánět. Nicméně jsem schopná přiznat, že bych měla přibrat alespoň ty 4 kg (mám až moc hubené ruce a taky potíže s menstruací...), jen se nedočkám podpory od rodičů, kteří nechtějí pochopit, že chci nabrat svaly a ne tuk. Chtějí do mě cpát tučná a sladká jídla, zakazují mi cvičit a jen do mě rýpou, že vypadám jak anorektička... Ale to už bych moc odbíhala. Prostě zítra jdu na první sezení s psycholožkou a pak uvidíme co dál. :-)

      Vymazat
    2. Tak to Ti budu moc držet pěsti!! :) Budu moc ráda, když se pak ozveš, jaké to bylo :) Vůbec se toho neboj, bude to v pořádku! :) Rodiče o Tebe mají jenom strach, proto se do Tebe snaží cpát sladkosti a zakazují cvičení :)Naprosto chápu, že chceš přibrat svaly, ale zároveň píšeš, že máš problémy s menstruací a myslím, že k tomu, abys normálně menstruovala potřebuješ určité množství tukové tkáně:)

      Vymazat
    3. Anonymní10:22 odp.

      Děkuji ti za podporu, určitě se ozvu. :-) Ano, já to chápu, ale myslím si, že mám tukové tkáně dost a málo svalů. Proto bych také chtěla zajít k tomu nutričnímu poradci na měření. Třeba by mě to vyvedlo z omylu a zjistila bych, že mám málo tuku a svaly jen povolené nebo tak něco... No, uvidíme. :-)

      Vymazat
  11. Tak to jsem sama zvědavá :)) Možná o sobě jenom máš zkreslenou představu! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní1:12 odp.

    Tak nakonec se to všechno zhoršilo. Nevím, čím bych začala a jak bych to zkrátila. Slečna v Anabell byla hrozně milá, ale nevím, jestli to byla přímo psycholožka. No, promluvila si se mnou a dala mi spoustu dalších kontaktů. To bylo moc fajn...

    Další část je, že mi ségra (ve které mám obrovskou oporu) slíbila, že s rodiči promluví, aby mě nechali přibrat zdravě a ne pomocí tučných a sladkých jídel. Jenže jsem si odpoledne šla pro razítko k doktorce. V Anabell jsem na to zapomněla, ani nevím, jestli by mi ho dali. Doktorka se ptala, co mám za problém a já blbá jsem jí to řekla. Tak mě hned zvážila, řekla mi, že jsem hodně zhubla a že to bude chtít probrat s rodiči. Trochu jsem jí situaci popsala, tak si k sobě do notýsku napsala poznámku "Chce jíst zdravě.", jen nevím, jestli mi to k něčemu bude... Má volat odpoledne.

    A ségra má teď trochu strach, aby tohle celé nenaštvalo rodiče ještě víc, takže nevím, jestli mi bude schopná pomoct. No, jestli do mě rodiče neustále budou chtít cpát to co doposud (kdyby občas, ale denně?) a ještě je v tom bude podporovat doktorka (to snad ne, ale bojím se toho), tak se z toho nikdy nevymotám. :-( Tak jsem teda zvědavá, jak se to ještě ne/vyvine...

    OdpovědětVymazat
  13. Já myslím, že je důležité, aby ses byla schopna se třeba normálně najíst v restauraci :), nebo kdyby před Tebe někdo naservíroval hranolky, tak aby ses nehroutila...protože to normální lidi nedělají :) Ale je to jen můj názor :) Každopádně moc držím pěsti, aby to dobře dopadlo! Možná by nebylo špatné vzít rodiče do Anabell s sebou až půjdeš k nutriční terapeutce, třeba by si uvědomili, že přibrat můžeš, i když budeš jíst zdravě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní1:28 odp.

      Ano, vždyť já jsem schopná sníst zákusek nebo smažený sýr s hranolkami, ale ne, když to mám jíst každý den a rodiče mi tohle (nebo typově stejná jídla) nutí denně, abych z toho přibrala a to já nechci, víš? :-) Uvidím, co se bude dít, až zavolá ta doktorka, pořád se ještě snažím doufat, že zase bude všechno v pořádku. :-)

      Vymazat
  14. Všechno bude v pořádku, neboj!! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní6:35 dop.

    Snad ano. S rodiči jsme se včera strašně pohádali, ale potom jim volala sestra, ve které mám velkou oporu a trochu s nimi promluvila (no, prý je pěkně seřvala), ať mi taky dají trochu svobody a tolik na mě netlačí a najednou se všechno uklidnili a doma jsme si slíbili, že už bude všechno jen lepší. Tak doufám, že to tak opravdu bude.
    A jak se daří tobě pořád? Podle článků zřejmě dobře, že? Jen tak dál. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš!! Tak to je perfektní! Opravdu dobré zprávy! Budu držet pěsti, aby se Ti opravdu přibrat podařilo :)) Já sesnažím mít nejlíp, jak to jde :)) Děkuju za optání:)

      Vymazat

Každého vašeho názoru a komentáře si vážím :)